Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Metsän salainen elämä -teokselle

Uutinen 15.9.2017 klo 16.32
porapistiäinen
Porapistiäisen munanasetin on niin pitkä, että pistiäisnaaras joutuu muniessaan ”seisomaan varpaillaan”. © Kuva: Andrea Hallgass.

Metsän salainen elämä -kirja on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Teos kertoo metsiemme pienistä ja piilottelevista eliöistä ja niistä omintakeisista tavoista, joilla näitä tutkitaan. Palkinto on samalla tunnustus Etelä-Suomen metsien monimuotoisuutta turvaavalle METSO-ohjelmalle, sillä kirjan aineisto pohjautuu osana METSOa toteutettuun, Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaan (PUTTE).

Palkitun kirjan ovat toimittaneet Suomen ympäristökeskus ja Luonnontieteellisen keskusmuseo LUOMUS ja sen kirjoittamiseen on osallistunut suuri joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista.

”Palkinto on upea tunnustus ennen kaikkea sille pitkäjänteiselle työlle, jota kymmenet tutkijat tekevät metsäluontomme kartoittamiseksi”, sanoo kirjan toimittaja, vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta.

Metsän salainen elämä avaa metsäluonnon pintaa syvemmältä, kun keskiössä ovat pienet ja näkymättömät. Joku kärkkyy kyytiä lentävältä hyönteiseltä, toinen jakautuu osiin päästäkseen esteen läpi. Yksi säihkyy kuin jalokivi ja kolmas muistuttaa lähinnä kauraryyniä.

Kirjan sivuilta välittyy kymmenien tutkijoiden aito innostus ja se, kuinka he ovat valmiita laittamaan itsensä peliin: kahlaamaan jääkylmässä virrassa ja valvomaan yökaudet pyydysten äärellä. Palkintona ovat uudet lajilöydöt ja tiedot eliöiden merkillisistä ominaispiirteistä ja elintavoista. Suomalainen metsä näyttäisi olevan vieläkin ihmeellisempi paikka kuin on luultu.

PUTTE-ohjelman avulla on tähän mennessä löydetty lähes 2 000 Suomessa uutta lajia. Näistä noin 550 lajia on ollut tieteelle kokonaan tuntemattomia. Kun metsäekosysteemi ja sen asukkaat tunnetaan kunnolla, metsiä voidaan myös suojella ja käyttää kestävästi.

Ympäristöministeriön rahoittama ohjelma on toteutettu vuosina 2003–2016, ja se on osa Metso-ohjelmaa. PUTTE-ohjelman avulla vapaaehtoisia suojelu- ja luonnonhoitotoimia voidaan osataan kohdistaa juuri kaikkein lajirikkaimpiin metsiin.

"PUTTE on ollut toimiva ja tehokas tapa tuottaa tietoa metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun ja maankäytön suunnittelun tueksi. Toivottavasti se saa vielä jatkoa ja jopa laajentuu muihin elinympäristöihin”, sanoo kirjan toimittaja, eläintieteen yksikönjohtaja Aino Juslén Luomuksesta.

Ote kirjasta

”Metsän todellinen olemus piileekin suhteissa: sienten, puiden ja tuhansien muiden eliölajien punomassa vuorovaikutusten verkostossa. Yksi syö sieniä, toinen levittää niitä ja kolmas loisii sienenlevittäjän toukalla. Hajottajia on koko kirjo. Ne käyvät vuorollaan pilkkomaan kuollutta puuta ja kasvinosia – tai edesmenneitä hyönteisiä ja jäniksiä – yhä pienempiin osiin, kunnes jäljelle ei näytä jäävän mitään. Yhteistyö kukoistaa, mutta yhtä lailla kukoistaa häikäilemätön hyväksikäyttö.”


  • Tulosta sivu