Ääni metsän pienille ja hiljaisille

Uutinen 25.11.2016 klo 11.16

Metsän salainen elämä

Vuoden luontokirjaksi valittu Metsän salainen elämä kertoo suomalaisissa metsissä elävistä pienistä ja piilottelevista eliöistä sekä niistä omintakeisista tavoista, joilla näitä eliöitä tutkitaan. Kirjassa esitellään siis jotain muuta kuin kuusia ja karhuja. Siinä käsitellään kummallisia limasieniä, mikroskooppisia jäkäliä ja monenlaisia hyönteisiä. Teos tarjoaa viihdyttävän lukupaketin ja innostaa tutustumaan metsäluontoon aivan uudesta näkökulmasta.

Kirjan ovat toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri. Kirjan on julkaissut Gaudeamus.

 

Millainen on Vuoden luontokirja 2016?

Kirjassa ääneen pääsevät Puuttellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien (PUTTE) tutkimusohjelman tutkijat. Toimittamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota näyttävyyteen, helppolukuisuuteen ja tarina­maisuuteen. Lajeja ei esitellä systemaattisesti tai määritysoppaan tarkkuudella vaan keskitytään lajien erikoisiin ominaisuuksiin ja sopeumiin ja niistä kumpuaviin hauskoihin tarinoihin. Tarinoita ryydittävät huippulaadukkaat valokuvat sekä suositun piirtäjän Seppo Leinosen hauskat piirrokset ja sarjakuvat.

Näkökulma poikkeaa perinteisestä metsäluonnon kuvauksesta. Tällä kertaa ei aloiteta metsätyypeistä vaan hypätään suoraan ötökän housuihin. Millainen metsäksi kutsumamme maailma aukeaakaan, jos tarkastelemme ympäristöä tietyllä kääpälajilla elävän hyönteisen silmin? Kuinka lisääntyy kotilo, kun kumppanin etsimiseen ei ole jalkoja eikä siipiä? Miten maata pitkin ryömivä sieni kilpailee elintilasta?

Lisäksi kirjassa valotetaan tutkimustyötä. Miltä tuntuu imuroida helteisenä päivänä lentokenttää tietyn ludelajin toivossa? Kuinka lähteä tutkimaan sientä, joka mahtuu männyn siitepölyhiukkasen sisään? Kirjan sivuilta välittyy tutkijoiden aito innostus ja se kuinka he ovat valmiita laittamaan itsensä peliin: kahlaamaan jääkylmässä virrassa ja valvomaan yökaudet pyydysten äärellä. Palkintona ovat uudet lajilöydöt ja tiedot eliöiden merkillisistä ominaispiirteistä ja elintavoista.

”Kun metsien pienoismaailmaa tuntee paremmin, alkaa kirjaimellisesti nähdä metsän puilta. Pienilläkin metsän eliöillä on arvonsa ja merkityksensä. Näitä eliöitä on syytä kunnioittaa ja vaalia nykyistä paremmin. Niin, ilman niitä metsää ei edes olisi”, toimituskunta toteaa.

Lisätietoja

PUTTE-hankekoordinaattori ja toimituskunnan jäsen Saija Kuusela, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 647

WWF:n tiedote Vuoden luontokirjasta 2016

Lisätietoja PUTTE-ohjelmasta

PUTTE-lude
PUTTE-ohjelman nimikkohahmo on viirukangaslude. © Kuva: Teemu Rintala

  • Tulosta sivu