Ainakin 1001 tapaa viettää Suomen luonnon päivää

Uutinen 19.8.2014 klo 9.00
 
 
Jukka-Pekka Ronkainen
Jukka-Pekka Ronkainen © Jukka-Pekka Ronkainen

Suomen luonto ansaitsee juhlapäivän. Nyt jo toista kertaa vietettävä Suomen luonnon päivä tarjoaa elokuun lopulla, lauantaina 30.8.2014 mahdollisuuden nauttia viimeisistä kesäisistä hetkistä Suomen luonnossa, toivottavasti yhdessä muiden kanssa.

Millainen on sinun luontopäiväsi? Tutustu järjestäjien omiin ohjelmiin ja nappaa parhaat vinkit omaan luontopäivääsi. Kysyimme päivän pääjärjestäjiltä miten he itse aikovat juhlistaa päivää ja mitkä ovat parhaat tärpit muille.  Ja kun metsonpolulla ollaan, kysyimme myös mitä tulee mieleen METSO-ohjelmasta.

Näin kysyimme

1. Mitä itse aiot tehdä Suomen luonnon päivänä?
2. Mikä olisi hyvä vinkki muille?
3. Mitä tiedät METSO-ohjelmasta?

Näin he vastasivat

Maria Vilppola, Suomen luonnonsuojeluliitto

1. Aamulla suuntaan heti päivän päätapahtumaan luontokeskus Haltiaan. Välitän päivän tunnelmia, kuvia ja tapahtuma-infoa Twitteriin ja Facebookiin. Toivon, että ihmiset innostuisivat lähettämään tunnisteella #luonnonpäivä myös omia kuviaan. Olisi kiva nähdä myös, mitä muualla Suomessa tapahtuu.

Haltiasta siirryn palvelutalo Hopeakuuhun Espoon Friisinkallion kupeeseen, jossa järjestämme talon iäkkäille asukkaille luontopolun ja kakkukahvit Suomen luonnon päivän kunniaksi. Tempaus on osa Luonnonsuojeluliiton Pappa pitkospuille -teemaa, jossa haluamme muistuttaa, että luonto lisää hyvinvointia enemmän kuin purkillinen pillereitä. Siksi on tärkeää, että ulos luontoon pääsevät myös ne, joille se ei enää itsekseen ole helppoa.

2. Jokainen voi juhlia luontoa omalla tavallaan! Jos eräily ja patikointi eivät ole oma juttu, muista, että luontoa löytyy myös läheltä.

Pyöräile perheen kanssa piknikille ja herkuttele luonnon omilla aarteilla, kuten marjoilla ja sienillä.
Piipahda myös iäkkään sukulaisen luona, ja istahtakaa vaikka pihakeinuun muistelemaan menneitä kesiä ja luontokokemuksia.

Kutsu ystävät illaksi koolle ja pidä kesän viimeiset pihajuhlat. Fiilistele pimenevää ja pian syyskuun puolelle kääntyvää elokuun iltaa. Tuoksuuko ilmassa jo uusi vuodenaika? Suomen luonto on ihanan moninainen, ja juuri siksi elokuun viimeinen viikonloppu on hyvää aikaa sen juhlistamiseen.

3. METSO-ohjelman tavoitteet ja toiminta on tullut paremmin tutuksi kuluvan kesän aikana – luonnollisesti, kun olen työskennellyt  niin tiiviisti luontoasioiden parissa. Luonnon monimuotoisuudesta on tärkeä pitää huolta!

Jukka-Pekka Ronkainen, Metsähallitus

1. Päiväni vierähtää Suomen luontokeskus Haltiassa Espoon Nuuksiossa. Siellä minä ja sankka joukko luonnonystäviä vietämme Suomen luonnon päivän valtakunnallista pääjuhlaa, jota olen järjestämässä. Haltia ja luontokeskuksen lähimaasto kuhisevat kaikenlaista ohjelmaa aamusta alkaen, tervetuloa mukaan! Ja vaikka ei pääsisi paikan päälle, kannattaa virittää vastaanottimet Radio Suomelle, jonka luontohenkinen lähetys tulee Suomen luonnon päivänä Haltiasta!

2. Suomen luonnon päivänä järjestetään tapahtumia koko maassa Espoosta Inariin. Kannattaa lähteä tutustumaan oman kotiseudun luontoaarteisiin, sillä lähiluonnostakin voi aina löytää uusia puolia.

3. Olen kuullut METSO-ohjelmasta ja tunnen sen edistämät tavoitteet. METSO voi olla pohtimisen arvoinen vaihtoehto vaikkapa kaupunkiin muuttaneille nuorille aikuisille, jos oma metsä on synnyinseudulla kaukana arkielämästä. Mikäli omaan metsäomaisuuteen sitoutuminen on vaikeaa, voi metsiemme monimuotoisuutta edistää tarjoamalla palstaansa ohjelmaan

Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto

1. Olen menossa Nuuksioon Suomen luontokeskus Haltiaan. Jaamme siellä myös Suomen luonnonsuojeluliiton vuotuiset ympäristöpalkinnot. Illalla vietämme sään salliessa perheen kanssa nuotiohetken. Ehkä naapureitakin kutsutaan mukaan.

2. Uimavedet lienevät vielä lämpimiä pulahdukseen. Samoin voi viedä luontoon sellaisen, joka ei sinne muuten omin avuin helposti pääse. Vaikkapa isovanhempia tai muita vanhuksia.

3. METSO-ohjelma on tuttu ja tarpeellinen edelleen!

Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus

1. Olen silloin töissä järjestämässä Suomen luonnon päivän tapahtumia Suomen luontokeskus Haltiassa. Vietän kuitenkin Suomen luonnon päivää sunnuntaina 31.8. lähtemällä kasvi- ja linturetkelle Laajalahdelle.

2. Mieti miten voitte yhdessä rakentaa ystävienne kanssa oman näköisen perinteen Suomen luonnon päivän viettoon ja toteuttakaa se!

3. METSO = tuttu, järkevä ja hyvin toimiva tapa huolehtia Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

Järjestä aivan omat juhlat luonnolle

Järjestäjät näyttävät rientävän sankoin joukon Suomen luontokeskus Haltiaan, mutta näillä valtakunnallisen päivän pääjärjestäjillä se kuuluu toimenkuvaan. Jos et ole vielä siellä käynyt, kannattaa tutustua. Mikä olisikaan parempi päivä lähteä Espooseen kuin Suomen luonnon päivä.

Silti, kaikkein paras päivä luonnon kunniaksi taitaa olla se ihan oma luontoretki, kuten nämä luonnon asiantuntijat vinkkaavat. Nautitaan luonnosta,metsistä ja jaetaan kokemuksia myös somessa tunnisteella #luonnonpäivä. 


  • Tulosta sivu