Metsän salainen elämän paljastuu

Uutinen 18.11.2015 klo 9.00
Metsän salainen elämä
Lehtimetsästä voi löytää hauskannäköisen lattajalkakärpäsen. Tämä yksilö on nimeltään kuviolattari (Polyporivora picta). ©  Gunilla Ståhls-Mäkelä.
Tiedätkö sinä, miten limasieni suunnistaa tai miten pistiäinen kaikuluotaa puun sisuksia? Tai että sammalen sisällä voi kasvaa sieniä? Metsän salainen elämä -kirja tuo näkyväksi jotain sellaista mitä et ehkä näe, kuule tai  joka saattaa jäädä askeleesi alle.

Vuoden 2016 syyskuussa julkaistaan ainutlaatuisen innostava ja vähän erilainen kertomus metsiemme pienistä ja näkymättömistä eläimistä, kasveista ja sienistä, Metsän salainen elämä. Tietokirjan kustantaa Gaudeamus ja se julkaistaan syyskuussa 2016. Kirjan ennakkotilauksia voi tehdä huhtikuun lopusta alkaen.

Metsän salainen elämä -kirjan päätoimittaja Eeva-Liisa Hallanaro kertoo:

- Kirja on suunnattu ihan tavalliselle lukijalle. Metsässä kulkijat eivät ole kovin hyvin perehtyneet salaperäisempään metsäluontoon, mutta vihdoin luonnon pienet ihmeet saavat näkyvyyttä. Suomen metsissä piileskelee monia tosi kiehtovia olentoja, joiden elämä on meille ennestään tuntematonta.

PUTTE-ohjelman maskotit seikkailevat Metsän salainen elämä -kirjan sivuilla.Metsän salainen elämä vetää yhteen Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelman eli PUTTE-ohjelman satoa, ja se on suunnattu erittäin laajalle yleisölle. Kirja kertoo metsän pienistä ja piilottelevista eliöistä. Kirjan ote on populaari, mutta perustuu vankkaan tietoon. Samalla kerrotaan myös tutkijoiden työstä.

- Kirjassa kerrotaan paitsi eliöistä, myös siitä, millä omintakeisilla tavoilla näitä eliöitä etsitään ja tutkitaan. Siinäkin on omat seikkailunsa, kertoo päätoimittaja Eeva-Liisa Hallanaro.

Kuvitukseen kiinnitetään paljon huomiota. Kirjaan tulee sekä hauskoja piirroskuvia että runsaastilaadukkaita valokuvia.Kirjan toimituskuntaan kuuluvatpäätoimittaja Eeva-Liisa Hallanaro, Aino Juslén Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (LUOMUS) sekä Saija Kuusela ja Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE). Mukana on 46 kirjoittajaa.

Miten sait tutkijat kirjoittamaan tavalliselle lukijalle sopivaa tekstiä?

- Selitimme tutkijoille kirjan idean, ja kannustimme kirjoittajia panemaan oman persoonallisuutensa peliin. Se onnistui! Luulen, että monelle tutkijallekin on mukavaa vaihtelua kirjoittaa välillä kevyemmällä otteella, kertoo Eeva-Liisa Hallanaro.

Ote kirjasta:

”Oho, mitkä nilkat! Eivät toki erityisen sirot, mutta ainakin omaperäiset. Kun muiden kärpästen takanilkat ovat hentoja ja pyöreitä, näillä ’lattajaloilla’ ne muistuttavat lähinnä majavan häntää. Mitä hyötyä tällaisista litteistä nilkoista on, ja miten ne liittyvät sieniin, lahoavaan puuhun ja DNA-tutkimukseen? Vastauksen saamiseksi on paras mennä alkujuurille: vetää saappaat jalkaan ja lähteä retkelle syksyiseen metsään.

Saappaista onkin hyötyä, kun tarpoo syyskosteassa sammalikossa ja tähyilee sieniä. Tällä kertaa tähtäimessä eivät ole rouskut, tatit tai muut ruokasienet vaan puiden rungoilla tai maapuissa kasvavat käävät. Niitä löytää parhaiten sieltä, missä on vanhoja ja lahoavia puita. Osa rungoista on romahtanut maahan, mikä tekee kulkemisesta hankalaa. On kiivettävä liukkaiden runkojen yli ja kierrettävä maapuiden tiheitä oksistoja. Välillä on pakko peruuttaa takaisin ja etsiä uusi reitti. Vaiva kuitenkin palkitaan: näytepussiin kertyy monenlaisia kääpiä ja niiden mukana luultavasti myös litteänilkkaisten sienikärpästen toukkia", kirjoittaa Gunilla Ståhls-Mäkelä.

PUTTE-ohjelma toimii METSO-ohjelman kautta kanavoidulla ympäristöministeriön rahoituksella.

Lisätietoja:

Päätoimittaja: eevaliisa.hallanaro(a)gmail.com
METSO, puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma (PUTTE)  saija.kuusela(a)ymparisto.fi
Gaudeamus: leena.kaakinen(a)gaudeamus.fi

 


  • Tulosta sivu