Metsäterapiassa ihminen pääsee lähemmäs itseään

Uutinen 24.6.2014 klo 9.00
Metsäterapeutti Jaana Korkiamäki-Villanen
Metsäterapeutti Jaana Korkiamäki-Villanen työpaikallaan metsässä. © Jaana Korkiamäki-Villanen

Metsän terveysvaikutukset ovat viime vuosina nousseet keskustelun aiheiksi. Yhä useammat METSO-sopimuksen tehneet metsänomistajat pohtivat haastatteluissa metsien monenlaisia merkityksiä lempipaikoissa kuljeskeluna, lapsuudesta tuttujen maisemien vaalimisena tai perinteisesti marjamättäinä.

Porilainen sairaanhoitaja, eräopas ja metsäterapeutti Jaana Korkiamäki-Villanen terapoi ihmisiä metsissä. Varsinaista metsäterapia-koulutusta ei ole vielä tarjolla, mutta Korkiamäki-Villanen on kehittänyt omaa osaamistaan metsä-, suo- ja luontoympäristössä jo vuodesta 2001. Metsäterapeutti on hänen oma nimityksensä ja yrityksensä nimi.

Myös tutkijat ja terveyspalveluiden tuottajat ovat alkaneet selvittää ja hyödyntää metsien ja luonnon merkityksiä ihmisten hyvinvoinnille. Metlan tutkimusohjelma Metsästä hyvinvointia summaa metsien merkitystä ihmisen hyvinvoinnille mm. tutkimalla miten kaupunkien viheralueet elvyttävät työpäivän jälkeen ja miten luontoympäristöllä on ihmisseuraa suurempi merkitys emotionaalisen hyvinvointiin. Tutkimus on viimeaikoina painottunut kaupunkiviheralueisiin, osittain siksi, että ihmisten ulkoilusta suurin osa suuntautuu kodin läheisyyteen ja valtaosa väestöstä elää kaupunkimaisilla alueilla.

- Metsäterapia on sairaanhoitajan ohjaamaa luontohoivaa ja -voimaa, kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää hoitoa metsäympäristössä. Hoidon kesto on noin 2 -3 tuntia. Vähimmäisaika on noin puoli tuntia, jolloin saadaan jo terveydellisiä vaikutuksia. Metsäterapiassa ollaan yleensä aina 5- 8 hengen ryhmässä. Jokainen ryhmä on yksilöllinen, kertoo sairaanhoitaja ja luonto- ja eräopas Jaana Korkiamäki-Villanen.

Hänen mukaansa parhaan vaikutuksen saa osallistumalla säännöllisesti, riippuen asiakkaan tarpeesta.

- Jo yhdestäkin kerrasta saa terveydellisiä vaikutuksia.

Verenpaine ja pulssi dokumentoidaan ennen ja jälkeen hoidon. Palautteet ovat olleet ainoastaan myönteisiä ja asiakkaat tuntevat itsensä todella rentoutuneiksi. Metsäterapian aikana kävellään rauhallisesti metsäympäristössä, kävely tai mielipaikassa oleminen laskee  verenpainetta ja pulssia. Stressihormoni-kolesterolin eritys vähenee. Elinvoimaisuus lisääntyy ja väsymys,  vihaisuus , alakulo, hermostuneisuus ja masennus vähenevät säännöllisellä metsäterapialla.

Kunpa osaisimme olla enemmän luonnossa

Kesäkuun alussa Korkiamäki-Villanen sai asiakkaita Espanjasta, Skotlannista, Walesista ja Yorkshiresta. He olivat kovasti haltioissaan Suomen luonnosta ja walesilainen vieras sanoi vievänsä metsäterapian kotimaahansa, koska piti sitä niin hyvänä ideana.
Vieraat rentoutuivat, rauhoittuivat ja kunnioittivat luontoa ja se näkyi palautteissa:

- Mahtava lintujen laulukonsertti, joiden välillä täydellinen hiljaisuus. Hieno sää, kun aurinko siivilöityi puiden välistä. 
- Saimme oppia kuinka luonto auttaa stressaantunutta ja kiireistä ihmistä.

Kaikilta laski systolinen verenpaine, laskuväli oli 3- 15 mmol. Joku rentoutui niin että metsäterapian jälkeen nukahti riippukeinuun.

Korkiamäki-Villasen mukaan yleisesti terapian aikana ihmisten jännitys häviää ja mieliala kohenee, kun ihminen saa voimaa luonnosta. Aistit ovat avoinna: näkö, kuulo, tunto, haju, maku ja tunteet herkistyvät ja saavat tulla esiin, mikään ei ole väärää, kaikki tunteet hyväksytään.

Asiakkaiden palautteet ovat pieniä, mutta silti suuria

  • Tulin lähemmäs itseäni
  • Osasin olla hiljaa

Korkiamäki-Villanen on vakuuttunut metsän voimasta:

- Metsästä saa avun, se on tieteellisestikin todistettu ja jokainen ihminen voi itse kokeilla. 

Hän kannustaa myös suojelemaan metsiä:

- Kerron aina asiakkaille jokamiehenoikeudet ja menemme metsään kunnioittaen metsää ja luontoa.  Se on metsäterapian perusedellytys.


  • Tulosta sivu