Retkeile METSO-metsissä

Retkeile METSO-kohteella
Kuva: Markus Sirkka, YHA-kuvapankki

Oletko kiinnostunut näkemään omin silmin millaista luontoa METSO-kohteista voi löytyä? Olet tervetullut tutustumaan näihin alueisiin paikan päällä, sillä METSO tarjoaa myös retkeily- ja virkistysmahdollisuuksia.

Esittelemme viisi retkeilyyn sopivaa METSO-kohdetta Uudeltamaalta Kainuuseen, painottaen niiden luontoarvoja. Mukana on myös METSO-ohjelmaan kuuluvassa hankkeessa valmisteltu retkeilyreitin kuvaus Kuusamosta.

Retkeilyyn sopivat laajat kohteet

METSO-ohjelmassa on suojeltu joitakin yli sadan hehtaarin kohteita, joista osa soveltuu hyvin myös retkeily- ja virkistyskäyttöön. Näistä useimmat on ostettu valtiolle suojelualueiksi kunnilta, yrityksiltä tai yhteisöiltä. Vaikka monimuotoisuuden turvaaminen on suojelualueiden keskeisin tehtävä, pidetään monilla laajoilla suojelualueilla yllä polkureitistöjä ja rakennetaan uusia reittejä sekä muuta retkeilyvarustusta.

Granvik, Parainen, Varsinais-Suomi

Lehtoisia, tuoreita ja korpisia metsiä sekä karuja kallioiden maisemamänniköitä ja kulttuurimaisemaa, kaikkea tätä löytyy Paraisilta. Kallioisten mäkien päältä on hienot näkymät Saaristomerelle. Valtion omistuksessa oleva Granvikin METSO-alue on Varsinais-Suomessa saaristokaupunki Paraisilla kiinteän tieyhteyden päässä. Valtion omistukseen siirtynyt alue käsittää noin 230 hehtaaria maa-aluetta ja noin 250 hehtaaria Saaristomerta.

Bjurs, Inkoo, Uusimaa

Uudellamaalla sijaitseva Bjurs tarjoaa vaihtelevia saaristometsiä. Bjursin METSO-suojelualue sijaitsee Inkoon Barösundissa. Suurin osa suojelualueesta on Orslandetin saaressa, mutta suojeltua aluetta on myös lähisaarissa. Alueen pinta-ala on noin 400 hehtaaria, josta 100 hehtaaria on merialuetta.

Störsvik, Siuntio, Uusimaa

Siuntion Störsvik on suojeltua METSO-metsää osana laajaa merellistä virkistysaluetta. Aluekokonaisuus tarjoaa mahdollisuuksia samoilusta hiekkarannalla löhöilyyn. Störsvikin suojelualueen koko on noin 190 hehtaaria.

  Lapakisto, Nastola, Häme

  Nastolan Lapakiston luonnonsuojelualue on ruuhka-Suomen sydämessä sijaitseva monipuolinen, karu ja maastoltaan vaihteleva retkeilykohde. Sen pinta-ala noin 230 hehtaaria, josta 18 hehtaaria on vesialueita. Lapakisto on erinomainen esimerkki yksityisenä suojelualueena rauhoitetusta kunnan METSO-kohteesta, josta on tullut suosittu retkikohde.

   Yölinnunkuru, Paltamo, Kainuu

   Yölinnunkuru on Kainuun rehevään vaarajaksoon sijoittuva monipuolinen, 51 hehtaarin suuruinen luontokohde, jossa on erityistä, vanhan luonnonmetsän lajistoa. Nimi Yölintu viitannee huuhkajaan, joka on pesinyt aiemmin kurun kalliojyrkänteellä. Alue on hieno esimerkki metsäyhtiön (UPM Kymmene) perustamasta yksityisestä suojelualueesta, joka sopii myös retkeilyyn ja soveltuu hyvin Kainuussa matkaileville päiväretkikohteeksi. Alueella on hyvä retkeilyreitistö.

   Kuntivaaran rajavyöhykereitti, Kuusamo

   Suomen metsäkeskuksen vetämässä METSO-ohjelman yhteistoimintaverkostohankkeessa ’Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuksi’ tehtiin luontomatkailureittejä luontomatkailuyrittäjien käyttöön. Esittelyssä on Kuntivaaran rajavyöhykereitti, joka vie yksityismaiden halki Natura 2000 -verkostossa olevalle alueelle. Reitti on kaikille avoin, ja sen varrella voi tutustua luonnon monimuotoisuuteen, luonnonhoitoon ja metsätalouteen Kuusamossa. Reitin kohteet eivät ole METSO-ohjelmassa suojeltuja.

   Julkaistu 13.1.2016 klo 11.05, päivitetty 28.5.2020 klo 14.45

   • Tulosta sivu